Informatie Borneo


Borneo in het kort

Borneo: één eiland, drie landen. Sabah en Sarawak ligt in Maleisië, Kalimantan is onderdeel van Indonesië en tot slot is ook nog een deel van Brunei. Gemeenschappelijk aan deze landen zijn hun tropische regenwouden. Borneo is een fantastische bestemming voor reizigers: duiken, uitdagende wandelingen, boottochten over slapende rivieren, orang-oetangs, markten en een berg die bepalend is voor de regio: Mount Kinabalu. Borneo lijkt ontzettend wild, maar is tegelijkertijd een ongelofelijk makkelijk bereisbaar en toegankelijk eiland. Aan de kustplaatsen vind je goede infrastructuur, excellente vervoersmogelijkheden en goed verzorgde en voldoende accommodatiemogelijkheden. Kalimantan is minder ontwikkeld en uitdagender voor de toerist. We hebben weetjes, feiten en informatie over de verschillende bestemmingen op Borneo voor je verzameld op deze website.

Handige weetjes over Borneo

Feiten Borneo
Grootte 744.108 km2
Ligging Zuidoost Azië
Taal Bahasa Malaysia (officiële taal van Maleisisch Borneo en Brunei)
Bahasa Indonesia (officiële taal van Kalimantan)
Geld Maleisische ringgit (RM), Brunei dollars (B$) en de Indonesische rupiah (Rp)
€1 = 2.28 RM = 2.10 B$ = 13.809 Rp
Vliegtijd Ongeveer 12 uur
Tijdsverschil €1 = 2.28 RM = 2.10 B$ = 13.809 Rp
Tijdzone UTC +7: 6 uur vóór op de Nederlandse tijd (Sabah, Sarawak, Brunei en oost en zuid Kalimantan)
UTC +8: 7 uur vóór op de Nederlandse tijd (west en centraal Kalimantan)

Meer weetjes in de feitentabel over Borneo.

Klimaat op Borneo

Het klimaat op Borneo is het gehele jaar door erg warm en vochtig. Veel toeristen hebben minstens twee weken nodig om te kunnen wennen aan dit warme klimaat. Later in de middag vallen vaak regenbuien. Er zijn weinig tot geen seizoensveranderingen zichtbaar. Wel valt er tussen oktober en februari significant meer regen dan in de andere maanden.

Populaire steden op Borneo

  • Kota Kinabalu – Sabah
  • Miri – Sarawak
  • Bandar Seri Begawan – Brunei
  • Kuching – Sarawak
  • Banjarmasin – Indonesië
  • Pontianak- Indonesië
  • Sandakan – Sabah
  • Samarinda – Indonesië
  • Tawau – Sabah
  • Bintulu – Sarawak

Vakantie naar Borneo

Borneo kan een erg goedkoop land zijn om te reizen. Eten is over het algemeen erg goedkoop, er zijn maar weinig plaatsen waar je voor zo weinig geld zo goed kan eten als op Borneo. Accommodatieprijzen zijn vergelijkbaar met de prijzen in andere landen van zuidoost Azië. Een simpel hotel kost je ongeveer RM 50 in Sabah en Sarawak; B$60 in Brunei en 250.000 Rp in Kalimantan. Openbaar vervoer is relatief goedkoop en zelfs vliegtickets zijn voor vrij veel reizigers goed betaalbaar. Als je van plan bent om enkele hoogtepunten te bezichtigen en verder voornamelijk wilt relaxen aan het strand dan is Borneo goed betaalbaar. Wanneer je echter de echte jungle in wilt trekken of naar de koraalriffen wilt duiken zal je reis wat duurder worden. Gelukkig zijn de meeste bezichtigen en nationale parken nog vrij goedkoop om te bezichtigen.

Boek nu je vakantie naar Borneo.