Cultuur in Borneo


Cultuur BorneoHet drie na grootste eiland van de wereld is een multiculturele jungle met meer dan 200 verschillende bevolkingsgroepen. De inheemse inwoners zijn de etnische Maleisen (uit Maleisië of China), Chinezen en anderen die de vruchtbare grond van Borneo ontdekten. In eerste instantie lijken de levensstijlen van de inwoners van Borneo zich te onderscheiden in stedelijke en landelijke levensstijlen. Maar voor vele stedelijke bewoners blijft het dorp hun ware thuis. Traditionele gebruiken en waarden zijn vaak gebaseerd op dorpstradities, zogenoemde ‘adat’, en blijven vaak sterk aanwezig bij stedelijke bewoners. ‘Adat’ benadrukt collectieve (in plaats van individuele) verantwoordelijkheid en gaat uit van harmonie. De waarden van ‘adat’ spelen een grote rol in het dagelijks leven in de ‘kampung’ (het dorp) en dus ook vaak in stedelijke gebieden. Ook respect voor ouderen is een belangrijke waarde voor de inwoners van Borneo. Inwoners van Borneo zijn trots en dankbaar dat inwoners van Westerse staten hun woonplaats bezoeken en toeristen zullen een grote gastvrijheid ervaren tijdens hun bezoek aan Borneo.

Specifieke voorbeelden van cultuur

Longhouses

Deze zogenoemde ‘longhouses’ staan enkele meters boven de grond en kunnen onderdak geven aan honderd individuele gezinswoningen, allemaal onder één lang dak. Als je een ‘longhouse’ wilt bezoeken, wordt het gewaardeerd wanneer je buiten wacht totdat je wordt uitgenodigd om binnen te komen. Kleine giften of cadeautjes worden altijd gewaardeerd.

Penan: ‘molong’ levensstijlen

De bevolkingsgroep Penan zijn de jagers uit de jungle. Oorspronkelijk waren zij nomaden in Sarawak en Brunei. De meeste zijn nu wel gesetteld in longhouses in noord Sarawak, maar honderden blijven pure nomaden. Ze beoefenen ‘molong’: ze nemen nooit meer uit de bossen dan ze nodig hebben. Ze planten misschien rijst, maar ze blijven afhankelijk van de jungle voor het grootste deel van hun eten, zoals sago van palmbomen, wild gevangen met blaaspijpen, maar ook voor medicijnen en kleding.