Eten & drinken in Borneo


eten&drinken BorneoOveral op Borneo zul je ‘nasi’ (rijst) en mie (noedels) tegenkomen. Rijst kan op verschillende manier gegeten worden: gestoomd, gewokt met andere ingrediënten (nasi goreng), gekookt (‘bubur’) of in kleverige varianten. Noedels kunnen bestaan uit meel of uit een combinatie van meel en ei, rijst of bonen. Ze worden gebakken of gekookt, als soep (‘soto’) aangeboden of droog als hoofd- of bijgerecht. Verse vis is een regionale favoriet en wordt meestal in zijn geheel bereid: gebakken (‘goreng’) of gegrild (‘bakar’). Ook populair is ‘Pepes ikan’: pittige vis gekookt in bananenbladeren en citroengras. Naast vis wordt er ook veel kip gegeten, gebakken of gegrild. Fruit vind je, met uitzondering van centraal Kalimantan, overal. Naast sinaasappelen, bananen en ananas staat Borneo bekend om zijn ‘durian’. Durian is stekelig, stinkend fruit. Je houdt er van of je hebt er een hekel aan: ontdek het zelf!

Typische gerechten op Borneo

    Malay Kedai Kopi – Hier vind je vaak ‘nasi campur’, rijst met een selectie van Maleisische maaltijden, zoals:

  • Cangkok Manis – een donkere groente, vaak gebakken met ei.
  • Kangkong Belacan – waterige spinazie gebakken met garnalenpasta.
  • Rendang – Een pittige curry gebaseerd op droge kokos met rund of soms met kip.
  • Sambal – Een assortiment van pittige maaltijden gemaakt met chilli’s en garnalenpasta, vaak in combinatie met calamari (sambal sotong) of gedroogde anchovies (sambal ikan pusu).
    Chinese Kopitiam – de Chinese kopitiam vind je in overvloed in oostelijk Maleisië. Enkele gerechten die je hier vindt:

  • Fish ball soep – ‘Fish balls’ en gevulde tofu in een varkensbouillon, vaak met ‘tang hoon’, bonennoedels.
  • Foochow Meesua – Vermicelli, kip en champignons in een grote kom bouillon, afgeblust met een Chinese wijn.
  • Kolo Mee – Een specialiteit in de omgeving van Kuching. Mie gewokt in een mix van olie en sojasaus, gegarneerd met gebarbecued varkensvlees en groenten.
  • Kueh Chap – Een smaakvolle soep met een variëteit aan varkensvlees.
  • Lok-lok – Gevarieerde gefrituurde snacks.
  • Rojak – Een salade van ananas, raap en andere groenten gebakken in garnalensaus.
    Indian Gerai Mamak – Bij onderstaande gerechten heb je vaak de keus uit kip, groenten of ‘dahl’, linzen.

  • Chapati – Plat brood gemaakt van volkorenbloem.
  • Murtabak – Platbrood gevarieerd gevuld met bijvoorbeeld vlees (murtabak daging) of sardientjes uit blik (murtabak sardin).
  • Roti Bawang – Een roti met ui.
  • Roti Canai – Plat brood gemaakt van witte bloem.
  • Roti Telur – Gemaakt met ei.
  • Thosai – Dun, knapperige brood gemaakt van linzen en rijstebloem.
  • Thosai Masala – Pittige mix van aardappel en ui verpakt in een ‘thosai’.

Typisch drinken op Borneo

  • Teh Tarik – Een regionale thee specialiteit. De thee wordt op en neer geschonken tussen twee kannetje zodat de lucht zich kan vermengen met de gecondenseerde melk. Resultaat is een romige drank, erg populair als ontbijtdrank.
  • Sojamelk – Erg populaire drank op Borneo.
  • Air Limau – Limonade gemaakt van limoen.
  • Air Tebu – ‘Suikerstengel-sap’.
  • Air Kelapa – Kokossap, vaak geserveerd in een kokosnoot (kelapa muda). Met een rietje drink je het sap, vervolgens kun je met een lepel het witte ‘vlees’ van de kokosnoot oplepelen.