Praktische informatie over Borneo


Kalender

Het gehele jaar kun je Borneo bezoeken. Het is er warm en vochtig. Het regenseizoen valt van oktober tot februari, maar de regen is niet heftig genoeg om je reisplannen erop aan te passen. De beste reisperiode zou volgens de reisgidsen vallen tussen maart en oktober, maar volgens de lokale inwoners is het onmogelijk om een regenseizoen te definiëren.

Taal

De Maleisische taal is de officiële taal op Maleisisch Borneo (Sabah en Sarawak) en Brunei. De Indonesische taal wordt gesproken op Kalimantan is de moedertaal van de meeste Chinezen die hier wonen. De Maleisische en Indonesische taal lijken erg op elkaar en als je één van beide spreekt, kun je je goed verstaanbaar maken op het hele eiland. Ook red je je prima met Engels op Borneo, vooral in Sabah, Sarawak en Brunei. Engels is bij vele inwoners op Borneo de tweede taal.

Geld

Op Borneo wordt verschillende valuta gehanteerd. De officiële munteenheid in Brunei is de Bruneise dollar (B$). In Indonesische gebieden in Kalimantan kun je betalen met de rupiah (Rp) en in de Maleisische gebieden Sabah & Sarawak betaal je met de ringgit (RM). In principe zijn er voldoende mogelijkheden op het eiland om te pinnen of om met je creditcard te betalen. In de binnenlanden is het verstandig voldoende contant geld mee te nemen.

Financieel

Orangutan in BorneoBorneo is vergeleken met de West-Europese standaard erg goedkoop. Je kunt al voor 15 euro per dag leven, eten en reizen. De nationale parken zijn over het algemeen goed betaalbaar; enkele populaire toeristische gebieden zijn wat prijziger, maar relatief gezien nog steeds erg voordelig. Brunei is het duurste land op Borneo. Reken daar op een verdubbeling van de (altijd nog voordelige) prijzen.

Gezondheid

Vraag bij de GGD na welke inentingen je nodig hebt voor je reis naar Borneo. Er worden meerdere inentingen sterk aanbevolen. Borneo kent goede zorgvoorzieningen in de grote steden, vooral in Sabah, Sarawak en Brunei. Ook hoef je niet bang te zijn dat je niet kunt communiceren met de artsen; ze spreken allemaal goed Engels! Uiteraard zul je in de binnenlanden minder zorgvoorzieningen vinden. In enkele gebieden (veelal rondom de tropische regenwouden) komt malaria voor. Bij de GGD kun je navragen of het noodzakelijk is preventief medicijnen te slikken. Verpak je medicijnen voordat je gaat in de originele verpakking en wanneer je ze meeneemt in je handbagage zorg dan dat je een doktersbriefje hebt.

Douane

Wanneer je tussen de drie landen reist op Borneo zul je verrast zijn dat je geen grensovergangen tegen zult komen in het centrum van het eiland. Alle douaneposten zijn namelijk gelegen aan de kust. Enkele reizigers hebben succesvol kunnen reizen van Sarawak (Maleisië) naar Kalimantan (Indonesië) en terug door de Kelabit hooglanden, maar dit is geen officiële grensovergang. Het is beter en veiliger om dit niet te riskeren en vraag toegang bij de douane van een officiële grensovergang. Als je niet langer dan 14 dagen blijft, heb je geen visum nodig voor Brunei. Bij binnenkomst van Kalimantan wordt je verplicht een visum te kopen bij aankomst. Wanneer je niet via een officiële douane de grens oversteekt, kun je deze ook van te voren aanvragen (min. 30 dagen van te voren). In Sabah en Sarawak heb je geen visum nodig.

Overnachtingen

Reizigers verblijven veelal in kleinschalige en goedkope hotels. Je vindt al kamers vanaf vijf euro, maar wanneer je van luxe houdt kent Borneo ook prachtige ressorts. Vooral in de grote steden heb je een ruime keus aan hotels, in de binnenlanden kan het aanbod van meer beperkt en simpeler zijn. De meeste hotels worden gerund door Chinezen, echter zul je ook enkele Islamitische accommodaties tegenkomen.

Vervoer

De grote meerderheid van de reizigers arriveren in Borneo via de lucht. De meesten vliegen vanuit Aziatische steden als Bangkok, Hong Kong, Kuala Lumpur of Singapore. Ook per boot kun je Borneo bereiken, bijvoorbeeld vanaf Java (Indonesië) of vanaf het eiland van Mindanao in de zuidelijke Filippijnen. Op Borneo zelf reis je over het algemeen per bus het goedkoopst tussen de steden.

Agenda evenementen

Vraag altijd lokale inwoners naar leuke evenementen. Borneo is een divers land en kent vele en diverse en veel lokale evenementen. Hieronder vind je een (niet uitputtend) overzicht met interessante en grootste evenementen.

Brunei

 • 23 Februari – Nationale feestdag
 • Februari/Maart – Hari Raya Aidiladha
 • 31 Mei – Koninklijke Strijdkrachtdag van Brunei
 • 15 Juli – De verjaardag van de Sultan van Brunei
 • Wisselend – Hari Raya Aidilfitri

Kalimantan

 • Wisselend – Robk-Robok – In Januri 2010 werd dit feest begin Januari gevierd, maar de datum schuift elk jaar 2 weken naar voren. Het festival viert de totstandkoming van het Pontianak’s Mempawah koninkrijk met een Koninklijke jachttocht, races met drakenboten en activiteiten op het vaste land.
 • Wisselend – Equatoriaal cultuurfestival – Wordt gevierd rond de lente en herfst equinox. De Dayak, Chinese en Indonesische bevolking vieren dit feest. Activiteiten zijn traditionele dans, zang en wedstrijden.
 • Tussen eind Maart en begin Mei – Mauled Nabi Muhammed – Verjaardag van de profeet Muhammed.
 • 17 Augustus – Hari Proklamasi Kemerdekaan – Onafhankelijkheidsdag.
 • Tussen eind Augustus en midden September – Isra Miraj Nabi Muhammed – Aantreden van de profeet Mohammed wordt gevierd.
 • Eind september – Erau Festival – Wordt gedurende één tot twee weken gevierd in Tenggarong door de Dayak bevolking. Veel toeristen bezoeken dit festival. Het is een unieke kans om traditionele dansen en rituele ceremonies te aanschouwen.
 • Tussen December en Januari – Idui Adha Muslim – Islamitisch Festival.

Sabah & Sarawak

 • Wisselend, maar vaak in Januari – Awal Muharram.
 • Wisselend, maar nu in Maart – de verjaardag van de profeet.
 • 1 Juni – Gawai Dayak / oogstfestival – Het jaarlijkse oogstfestival van de inheemse bewoners van Sarawak. De rijstoogst wordt door de Dayak gevierd door elkaar op te zoeken en veel rijst te eten en ‘tuak’, rijstwijn, te drinken. Vele dorpen organiseren daarnaast dansen en schoonheidswedstrijden.
 • 3 Juni – Verjaardag van SPB Yang di-Pertuan Agong.
 • 31 Augustus – Hari Merdeka – Op deze dag wordt de onafhankelijkheid van Maleisië van Groot-Brittannië gevierd. ‘Merdeka’ betekent vrijheid. In grote steden zie je optochten en vuurwerk op deze dag.
 • 9 September – Verjaardag van de premier van Sarawak.
 • 16 September – Verjaardag van de premier van Sabah.