Bezienswaardigheden

op de Azoren

Bezienswaardigheden

Borneo is één van de grootste eilanden van de wereld en ligt in het centrum van Zuidoost Azië. Het eiland bestaat uit drie landen: Maleisië (Sabah en Sarawak), Indonesië (Kalimantan) en de Sultanate van Burnei. Borneo is één van de laatst overgebleven plaatsen op de wereld die niet is aangedaan door grootschalig massatoerisme. Sabah staat bekend om zijn uitgestrekte, paradijselijke stranden, helder water, prachtige koralen en bergtoppen. Vaak wordt gezegd dat Sabah wordt gedomineerd door de bergen en dat Sarawak wordt geleid door de rivieren. Bezoek dan ook Sarawak per boot, vaar over een rivier en bewonder het afwisselende uitzicht van bossen, dorpjes, boerderijen en ervaar het authentieke Borneo. Tijdens je vakantie op Borneo kun je niet om de prachtige bezienswaardigheden heen. Op Borneo vind je een indrukwekkende diversiteit aan planten en wildlife.
In het noordwesten van Borneo vind je enkele van de beste bezienswaardigheden: relax op de paradijselijke palmboomeilanden van het Tunku Abdul Rahman Nationale Park, bewonder of beklim Mount Kinabalu, bezoek de amazone van Borneo: Batang Rejang. Al deze bezienswaardigheden zijn makkelijk bereikbaar vanaf de stad Kota Kinabalu.

De Borneo jungles zijn één van de oudste, met rust gelaten, regenwouden van de wereld. Enkele van de beste en meest spectaculaire gebieden van de regenwouden zijn benoemd tot Nationale Parken. Een bezoek aan deze prachtige parken is meer dan de moeite waard. En geen bezoek aan Borneo is compleet zonder een bezichtiging aan de ‘wilde man van Borneo’ – de Orang-oetan, in het wild of in een opvangcentrum als bijvoorbeeld het Sepilok orang-oetan rahbilation centre.

Borneo is ook bekend om zijn vele grotten. Door de ‘Clearwater Cave’ in het Gunung Mulu Nationale Park stroomt één van ’s werelds langste ondergrondse rivieren. In ‘Deer Cave’ bevinden zich meer dan drie miljoen vleermuizen en guano verspreid over een hoogte van meer dan 100 meter. Lees hieronder meer over de bezienswaardigheden op Borneo.

Belangrijkste bezienswaardigheden

 • Sepilok orang-utan rahbilation centre – Vanaf het uitzichtdek kun je de prachtige orang-oetans aanschouwen.
 • Mount Kinabalu – De hoogste bergen tussen de Himalaya en Nieuw Guinea. Ga de uitdaging aan en beklim de 4095meter hoge Mount Kinabalu!
 • Tunku Abdul Rahman Nationale Park – Dit park ligt in de omgeving van Kota Kinabalu en bestaat uit een collectie van vijf paradijselijke eilanden. De beste stranden, helder water en gezond koraal en tropische vissen.
 • Gunung Mulu Nationale Park – Borneo’s beste park en één van de beste parken in Zuidoost Azië. Bewonder moeder natuur in het Gunung Mulu park: grotten, bergen en jungle.
 • Batang Rejang – De amazone van Borneo is een klassieke ervaring die je mee moet maken wanneer je reist door Borneo.
 • De Iban – Vroeger stonden ze bekend als jagers, nu om hun grootse gastvrijheid. Als je hun traditionele woningen bezoekt, krijg je in elke kamer lekkernijen om te proeven. Verwacht vooral veel ‘tuak’, huisgemaakte rijstlikeur.
 • Niah Caves Nationale Park – Ga terug in de tijd en wandel door de Niah Caves. Vergeet je zaklamp niet!
 • Bario & The Kelabit Highlands – Trek van ‘longhouse’ naar ‘longhouse’ in Borneo’s eigen Shangri La.
 • Rafflesia – Trek samen met een lokale gids door de bossen van de Poring Hot Springs en bewonder de Rafflesia – in bloei ’s werelds grootste bloem.
 • Pulau Sipadanu – Ontdek dit paradijselijke eiland, het ondiepe helder water en bewonder het indrukwekkend koraal, tropische visjes, zeeschildpadden.. en nog veel meer!
 • Pulau Derawan – Duik met mantas in de Sangalaki Archipelago en ervaar de wonderbaarlijke atmosfeer op dit kleine tropische eiland.
 • Tajung Putting Nationale Park – Ontdek de waterwegen door dit magische wildlife park vanuit je eigen privé ‘kotok’ – een gemotoriseerd woonbootje – en word wakker van het geluid van de apen bij zonsopkomst.
 • Tun Sakaran Marine Park – Één van ’s werelds mooiste plaatsen om te duiken. Ontdek het prachtige koraal vanaf Pulau Sipadan.
 • Danum-vallei – Indrukwekkend resort met een gezonde populatie orang-oetans: een must-see voor dierenliefhebbers!
 • Maliau Basin – Sabah’s ‘vergeten wereld’ is de beste plaats op Borneo om ongestoord het tropische regenwoud en de biodiversiteit te ervaren.
 • Pegunungan Meratus – Trek door de dichte jungle, het kalkstenen gebergte en de diepe rivierdalen in het wilde zuidelijke Kalimantan.

Inspiratie: