De hotels

in de Azoren

Flora & Fauna

Borneo is een unieke mozaïek van rotsen, planten en dieren afkomstig van zowel Aziatische als Australische bronnen. Borneo heeft adembenemend koraal en verbijsterende regenwouden. Het is moeilijk om te begrijpen hoe zoveel soorten leven samen komen op één eiland. De verklaring ligt in de complexe oorsprong van Borneo, gevormd door de samenkomst van verschillende continentale fragmenten. Ter indicatie van hoe rijk de flora en fauna op Borneo is: sinds 1996 zijn er 361 nieuwe planten en dieren gespot. De meest indrukwekkende habitat vind je in de nationale parken van Borneo. Toegang tot de vele parken is echter moeilijk en beperkt en reizen door de regenwouden is een extreme uitdaging voor avontuurlijke reizigers. Gelukkig zijn er ook enkele parken die gemakkelijk te bereiken zijn, waar je kunt overnachten en waar goede begeleiding is voor toeristen.




Flora

Borneo is een wereldcentrum van floradiversiteit; in feite groeien er net zoveel planten (ongeveer 15000 verschillende soorten) als op het gehele continent Afrika. Zo divers dat tijdens een wandeling door Borneo’s bossen letterlijk elke boom die je tegen komt van een andere soort zou kunnen zijn. Naast 3000 soorten bomen kent Borneo duizenden orchideeën en andere fascinerende planten. Een buitengewoon bijzonder bloem die groeit op Borneo is de rafflesia. De rafflesia-bloem is één van de grootste wonderen van de plantenwereld. De bizarre bloem met een breedte van één meter roept enerzijds een gevoel van verbazing op vanwege de enorme grootte en van de andere kant een gevoel van afschuw vanwege de verschrikkelijke stank van de bloem.

Fauna

Als Borneo afgebeeld kon worden door één symbolisch dier dan zou het zonder twijfel de orang-oetan zijn. Wie wil nu niet dit magische dier zien in zijn natuurlijke omgeving? Het is een buitengewoon unieke en wonderbaarlijke ervaring om de orang-oetan, met gelaatstrekken en een intelligentie die verraderlijk veel op die van ons lijkt, in het wild tegen te komen. Bijna net zo indrukwekkend zijn de gibbons (de mensapen) en en de hun luide, schreeuwende gezang door de regenwouden bij zonsopgang. De regenwouden op Borneo krijgen twee keer zoveel zonlicht als een gematigd bos, maar bijna al deze energie is gevangen in de baldakijn, dus maar enkele dieren leven op grondniveau in de bossen. Er is dan ook minder bekend over de twee grootste landzoogdieren op Borneo de ‘pygmy olifant’ en de neushoorn.